Himmer Ház - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Himmer Ház - Székesfehérvár

A Városház téri sarkon álló Hiemer-ház a XVIII. század második felében kialakított barokk-rokokó stílusával a város legszebb műemlékeinek egyike.

align=left Rövidebb, Városház téri oldalának ablakpárkányait és sarokerkélyét gazdag és változatos rokokó stukkódíszítés borítja. Sarokerkélyét két szakállas kőfej tartja. A barokkos függönydíszítéssel keretelt szoborfülkében Szent Sebestyén szobra látható. Az árkádos udvarrész előtt kőkerítés emelkedik, a kőkeretes kapu zárókövében van a címere: ágaskodó oroszlán jobbjában kardot tart, balját előlre nyújtja.

Szobáinak stukkódíszítéses kiképzését ma már csak az erkélyfülkében lévő töredék őrzi. Lépcsőházának szép egynyílású kovácsoltvas ajtaja a Hiemer Mihály - címerrel egyenlőre a Szent István Király Múzeum történeti kiállításán látható. 1727-ben Hiemer Mihály városbíró tulajdona volt, később évtizedeken át örököseié, utóbb a belvárosi plébánia lett. Az épület - pontosabban háztömb - valójában négy különálló ház évszázados átépítéseinek nyomán épült össze egy házzá. Városház tér felől ma régi pompájában díszíti a belvárost a lakók nagy dicsőségére.
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén